Lekovi

Homeopatski preparati su prirodne supstance mineralnog, biljnog, ili životnjskog porekla, potpuno neškodljive zbog velikih razblaženja i minimalnih doza u kojima se uzimaju. Teoretski, svaka prirodna supstanca je potencijalni lek, a do danas ih je ispitano oko 3000. Oni su potpuno bezopasni i ne izazivaju nuspojave, pa su kao takvi veoma zahvalni za primenu kod odojčadi, dece, trudnica i starih ljudi.

Homeopatski lekovi se mogu koristiti istovremeno sa alopatskim, ako bi naglo ukidanje ovih lekova moglo dovesti do pogoršanja, npr. Kod uzimanja lekova za visok krvni pritisak. Tokom homeopatskog tretmana pacijent može postepeno da smanjuje doze i da prekine uzimanje kad nastupi izlečenje.

Lekovi se čuvaju na tamnom mestu, van domašaja zračenja električnih uređaja, toplote i jakih mirisa.

 

Arnika (Arnica Montana)

Raste na strmim terenima Alpa.

Lek se pravi od cele biljke, uključujući i koren.

Glavni lek za povrede izazvane padom ili tupim predmetom, za šok. Karakteristično je da u takvim situacijama osobe koje trebaju ovaj lek, kažu: “Sa mnom je sve u redu, nije mi ništa”, a da realno to nije tako. Ne vole da im se neko približava jer misle da će se njihov bol pojačati ako ih neko dodorne.

Koristi se kod porođaja, kako za trudnicu tako i za novorođenče.

Arnica je dobra pre vađenja zuba jer može da spreči krvarenje i stvaranje hematoma, kao i nakon vađenja zuba.

Kod prekookeanskih letova kada se treba prilagoditi vremenskoj razlici jer je to na neki način fizička trauma.

 

Gelsemium (Gelsemium sempervirens)

Napravljen je od korena žutog jasmina. Ima široku primenu u homeopatiji – koristi se kao akutni lek za različite situacije ali i kao konstitucionalni lek.
Veoma često se koristi za tremu i strah pred izlazak na ispit ili javni nastup.

Osoba koja treba gelsemium u takvim situacijam je uznemirena, iritabilna, osetljiva. Oseća mentalnu tuposti i misli da na može učiniti i najmanji napor za razmišljanje, ne može se suočiti ni sa najsitnijim izazovom. Oseća slabost ekstremiteta, klecanje kolena, podrhtavanje ruku i iznenadnu malaksalost čak i kada sedi. Osoba je tužna li ne može da plače, ne želi da razgovara, prija joj samoća i tišina. Često su ovakva stanja praćena dijarejom ili učestalim mokrenjem.
Jednom rečju to je stanje „kukavičluka“.

Gelsemium se često koristi i kod sporo rastuću temperature. Karakteristike tih stanja su da temperatura nstaje sporo i obično nije jako visoka. Osoba se oseća iscrpljeno, umorno, pospana je i letargična, kapci su teški i padaju, oseća bol u celom telu. I u ovim situacijam se može javiti drhtanje ekstremiteta. Nije žedan iako su usta i sluzokoža suvi.

 

Hiperikum (Hypericum)

Kod nas poznat kao kantarion. Odlična supstanca za povrede delova tela koji su bogati nervima (vrhovi prstiju, nožni prsti, leđa – sakralni deo). Koristan je za ubodne i prostrelne rane i sprečava tetanus. Kada povreda zahteva hiperikum bol je sevajući i veoma snažan. Širi se dužinom nerava. Koristan je kod pada na rep kičme.

Daje se za depresiju kao posledicu hirurške intervencije

 

 

 

Ignacija (Ignatia)

Napravljena je od jedne vrste oraha koja u sebi sadrži strihinin. Raste u obliku žbuna ili drveta na Filipinima i ima prelepe bele cvetove. Jezuitski sveštenici su pohodili Filipine, kao misionari, i videći lepote ovog drveta nazvali su ga po Svetom Ignjaciju koji je bio osnivač misionarskog centra. Sveti Ignajcije je bio katolički sveštenik i formirao je grupu sveštenika koji su se ponašali po pravilima koje je on smatrao ispravnim i u skladu sa religijom. Pravila su bila švrsta i stroga. Ako posmatrate biljku Ignaciju, možete dobiti predstavu o tom leku.

Ovo je odličan lek za akutnu tugu – posle smrti drage osobe, nakon ljubavnog razočarenja, u svakoj situaciji kada je tuga praćena uzdisanjem, knedlom u grlu ili stezanjem u grudima. Veliki lek za probleme sa tiroidnom žlezdom.

Osobe koje trebaju Ignaciju su veoma disciplinovane, stroge prema sebi, apsolutni prefekcionisti. Imaju visoka očekivanja i od sebe i od drugih. Znaju šta je ispravno i slede taj princip ali misle da i drugi treba da slede njihov princip, bez obzira o čemu se radi. Smatraju da mogu da promene druge ljude.

Veoma su osećajne osobe i neprekidno doživljavaju razočarenje nakon čega se zatvaraju u sebe. Romantici su i idealisti. Imaju konflikt između romantičnih osećanja i realnosti. Promenljivog su raspoloženja i histerični. To su osobe koje neprestano nešto traže.